In je zwangerschap doorloop je drie trimesters, alle drie de periodes duren drie maanden lang. In deze trimesters gebeurt er van alles met jou en je baby. Jij verandert en je baby groeit met je mee. In elke fase van je zwangerschap besteed je aandacht aan hoe het met jou gaat. Je wordt nauwgezet in de gaten gehouden door verloskundigen en je probeert je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling.

Je bereidt je mentaal en emotioneel voor op het ouderschap, zo goed en zo kwaad als dat kan. En ook je huis krijgt een make over. Je zorgt dat er een heerlijk nestje klaar staat voordat je baby arriveert. Ook denk je na over waar en hoe je je kindje ter wereld wilt brengen. Steeds meer vrouwen worden zich bewust van een goede voorbereiding. Het geeft rust en zelfbeschikking.

Maar heb jij ook wel eens nagedacht over het vierde trimester? Het vierde trimester is een verlenging van je zwangerschap en vindt plaats na de bevalling. Na de eerste week; de kraamweek ontvouwt zich de postpartum periode.

Postpartum periode

In vele andere culturen wordt veel aandacht besteedt aan de periode na de bevalling. De postpartum periode is idealiter 40 dagen lang. Deze periode wordt ook wel ‘sacred’ genoemd. Heilig omdat de moeder mag rusten. ‘Gedragen’ en gekoesterd wordt door andere vrouwen uit de stam en/of familie. Het is een tijd van naar binnen keren en je kindje leren kennen. Een tijd van lichamelijk herstel en emotioneel in het moederschap zinken. Het zoeken naar een nieuwe balans in het gezin. Maar vooral de balans in jezelf te hervinden.

Een kindje krijgen kan overweldigend voelen en wat zou het mooi zijn als je de eerste 6 weken volledig mag uitrusten en er voor je gezorgd wordt. In het Westen zijn de 40 dagen rust in acht nemen ook steeds belangrijker aan het worden. Langzaam komt er meer aandacht voor deze bijzondere en speciale periode. En net als voor je zwangerschap en de bevalling, kun je je ook hierop voorbereiden!

Maar hoe doe je dat dan, je voorbereiden?

Je kunt beginnen met nadenken over wat je fijn zou vinden in je kraamweek. En net als de lijstjes die je maakte in je zwangerschap wat je belangrijk vond tijdens de bevalling, maak je nu een lijst wat je wel én vooral niet wilt tijdens je postpartum periode.

 

Denk aan:

wanneer wil je kraamvisite en hoeveel kraamvisite wil je?

kun je misschien alvast voorkoken en de vriezer volgooien met lekker eten?

kan er iemand voor je koken en/of boodschappen doen in de eerste periode?

wie zie je voor je om even met je baby te knuffelen als jij lekker gaat douchen of een dutje doet?

is er iemand die je andere kindje(s) kan ophalen van de opvang/school?

wie zie je voor je aan je bed met een kopje thee?

wil je misschien wel een massage of iets anders waardoor je dichtbij jezelf kunt blijven?

Wat kun je doen?

Ondanks dat je kindje al jouw aandacht en energie opslurpt heb jij tijd voor jezelf nodig om op te laden. Vraag je omgeving je te ondersteunen en te helpen. Dat wat in hun vermogen ligt, je hoeft het niet alleen te doen!

Als moeder van drie kindjes weet ik inmiddels hoe zwaar het moederschap kan zijn, maar ook dat het heel moeilijk is om hulp te vragen. Maar ik weet zeker, dat als je dat wel gaat doen, iedereen met liefde voor je klaarstaat!

Mocht jij nou geen mensen om je heen hebben aan wie je dat zou (durven) vragen, dan wil ik je heel erg graag helpen. Met al mijn ervaring en met heel veel plezier: kijk op postpartum coaching wat ik zoal voor je kan doen.